מושגים-כלכליים-בגובה-העיניים
 
  התחדשנו,

ועברנו לאתר חדש, מהיר יותר,
מעודכן יותר, וידידותי מאד

 
באתר החדש ריכזנו את כל המידע
על הכשרת יועצים לכלכלת המשפחה



לסילבוס הקורס

לעלויות הקורס

לאתר החדש






המידע המופיע למטה אינו מעודכן יותר, אנו משאירים אותו לצרכים סטטיסטיים בלבד והוא לא נועד לשימוש הגולשים באתר, לחץ/י כאן למעבר לאתר החדש
























 

  • אם השקעה בבורסה מעניינת אותך, (וגם אם אתה רוצה להפגין ידע בשיחות יום שישי), כדאי לדעת מה עומד מאחורי המושגים הבסיסיים של שוק ההון.

    מדד ת"א 25

    בבורסה נסחרות מאות חברות, חלקן גדולות מאוד (חברת החשמל, בזק וכו') ורובן קטנות. שינויים בשווי המניות של החברות הגדולות יכולים להעיד על שינויים משמעותיים במשק הישראלי, בעוד שפעילותן של הקטנות כמעט שאינה משפיעה על הפעילות. (ברור שעלייה בפעילות וברווחיות של חברת החשמל, לדוגמה, משפיעה בעקיפין על מאות חברות וספקים במשק, ואולי גם על מחירי החשמל. לעומתה, שינוי דומה בחברה שמעסיקה 30 עובדים לא ישפיע כמעט). מדד ת"א 25 הוא מדד משוכלל שמבטא רק את השינויים ב-25 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסה. רשימה זו של 25 החברות הגדולות מתעדכנת מדי שלושה חודשים. מדד זה נקרא גם "מדד המעו"ף".


    מדד ת"א 100

    מדד ת"א 100 מבטא את השינוי בשערי המניות של 100 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסה של ת"א. גם רשימה זו מתעדכנת אחת לשלושה חודשים.

    מדד התל-טק

    מניות ההיי-טק מעניינות מסיבות רבות, ובעיקר משום שהן מבטאות את החדשנות הטכנולוגית של המשק. ענף ההיי-טק נמדד בנפרד היות שהתנהגותו שונה. חברת סטארט-אפ יכולה להיות קטנה מאוד, ובחודש אחד שווייה יכול לזנק באלפי אחוזים. לפיכך ישנו מדד נפרד להצגת הפעילות במניות ההייטק. מדד התל-טק מבטא את השינויים שחלו בשערי המניות של חברות ההיי-טק הגדולות ביותר הנסחרות בבורסה של ת"א. גם רשימה זו מתעדכנת אחת לשלושה חודשים.

    מדד הדאו ג'ונס

    מדד המביא לידי ביטוי את השינויים בשערי המניות של 30 החברות הגדולות הנסחרות בבורסה לניירות ערך בניו-יורק. (אומרים שכשהכלכלה האמריקנית מתעטשת, כל העולם מזדעזע, ולכן כל העולם עוקב בהתמדה אחר התנהגות השוק האמריקני.)



  • מושגי יסוד בכלכלה שמשפיעים על כולנו. בייחוד כשאנו בוחרים משכנתא, וההחזרים צמודים למדד, או בוחרים מסלול חיסכון וצריכים להחליט "במסלול צמוד" או לא.



    מדד המחירים לצרכן

    המחירים עולים כל הזמן בגלל האינפלציה. בכמה הם עולים? המדד הוא התשובה. בודקים כל חודש כמה עלו מחירי המצרכים והשירותים כפי שזה מתבטא בסל הצריכה של משפחה ממוצעת. מדד המחירים לצרכן מתפרסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ב-15 לכל חודש (אינפלציה של 5% מעלה את המדד ב- 5%).


    צמוד למדד

    ההחזר החודשי של ההלוואה או המשכנתא משתנה מעת לעת בדיוק בהתאם לשינוי שחל באינפלציה. גם חסכונות צמודים למדד מתנהגים באותו אופן. בסוף תקופת החיסכון תקבלו את הקרן, את ה"הצמדה למדד" ואת הריבית.

    לדוגמה: נניח שקיבלתם הלוואה של 1,000 ₪ לתקופה מסוימת והתחייבתם להחזיר 100 ₪ כל חודש. בחודש הראשון תחזירו 100 ₪ בדיוק. בחודש השני, אם המדד עלה ב-3 נקודות (3%+), תשלמו על ההלוואה 103 שקלים במקום 100 ₪. אם זכיתם והמדד ירד ב-4 נקודות, תשלמו רק 96 ₪ במקום 100 ₪.

    אל דאגה, הבנק מחשב באופן אוטומטי את הסכום שצריך לשלם, אין צורך לבדוק כל חודש מה המדד ולחשב כמה אתם צריכים להחזיר.



  • פוליסה

    חוזה הביטוח. זהו חוזה משפטי בין המבוטח לחברת הביטוח. החוזה הוא חד צדדי. המבוטח יכול לבטל אותו בכל עת ע"י הודעה או הפסקת הפרמיה. אך אם המבוטח עומד בתשלומיו חברת הביטוח אינה יכולה לבטל את הפוליסה.


    ערך פדיון

    פדיון הפוליסה פירושו הפסקת החיסכון בפוליסה ומשיכת הכספים שהצטברו בה. ערך הפדיון של הפוליסה הוא הסכום שיקבל המבוטח אם החליט לפדות את כספי הפוליסה. ערך פדיון קיים כמובן רק בפוליסות שיש בהן מרכיב חיסכון. כשאתם פודים את הפוליסה או חיסכון בבנק מוקדם יותר, אין "קנסות" על שבירה של התוכנית. פשוט ערך הפדיון בד"כ נמוך יותר בעקבות הפירוק המוקדם של התוכנית.



  • הצעירים אינם חושבים על הפנסיה, את המבוגרים הנושא מטריד ואף מדיר שינה מעניהם. מהי פנסיה?

    פנסיה (קצבה)

    תשלומים חודשיים הניתנים לעובד שפרש ממקום העבודה עקב גילו, פרישה מוקדמת, נכות, או מחלה. מי נותן לנו פנסיה? קרנות פנסיה (לרוב השכירים), חברות ביטוח (למי שעושה ביטוחי מנהלים), הביטוח הלאומי (קצבת זקנה, קצבת נכות, קצבת שאירים וכו' ).

    פנסיה תקציבית

    מקבלים אותה עובדי מדינה, אנשי צבא ומשטרה, עובדי השלטון המקומי, ועוד. אף על פי שהם לא מפרישים כספים לקרן פנסיה, הם מקבלים פנסיה ממקום העבודה שממנו פרשו. הפנסיה התקציבית נקראת כך כי היא חלק מהתקציב. פנסיית עובדי המדינה היא חלק מתקציב המדינה. בשנת 2004 בוטלה הפנסיה התקציבית לעובדי מדינה חדשים.




  • להבין אחת ולתמיד: מהי ריבית הפריים, ולמה היא משמשת.


    פריים

    שמו העברי של הפריים היא "ריבית בסיסית". בנק ישראל קובע את הריבית במשק, וזה הבסיס להתנהלות הכלכלית במדינה. הבנקים מוסיפים עוד אחוז וחצי (נכון להיום), וזוהי ריבית הפריים. זהו מספר שסביבו מתנהלות העסקאות במשק. לדוגמה: כשהפריים הוא 8%, אם תחסוך - הבנק ייתן לך ריבית נמוכה מהפריים (נגיד 6%), אם תיקח הלוואה - הבנק ידרוש ממך ריבית גבוהה מהפריים (10%...). למתקדמים - ההפרש בין הריבית שהבנק משלם על החסכונות שמופקדים אצלו ובין הריבית שהוא לוקח על ההלוואות שהוא נותן - זה הרווח של הבנק. יותר ממחצית מרווחי הבנקים נובעת מההפרש הזה (והוא נקרא "מרווח הריבית הבנקאית").

    צמוד לפריים

    ההחזר החודשי של ההלוואה או של המשכנתא משתנה מעת לעת, בדיוק בהתאם לשינוי שחל בריבית הפריים.

    פר"מ - פיקדון בריבית משתנה

    פיקדון לתקופה של שבעה עד 365 ימים בריבית משתנה הצמודה לריבית הפריים (ראה להלן מהי ריבית משתנה)

    ריבית משתנה

    ריבית שצמודה לגורם אחר, בדרך כלל לפריים. אם הפריים עולה, הריבית עולה ולהפך. הריבית המשתנה משמשת בעיקר למשכנתאות, ולאורך השנים היא תגדל או תקטן לפי עליית הפריים ולפי ירידתו.



  • אפיקי השקעה מאד פופולריים למרות שחלקם נושאי ריבית ריאלית שלילית, ומי שמשקיע באפיקים אלו לעיתים מפסיד...

    מי שרוצה שכספו יהיה נזיל יכול לשים אותו מתחת למזרון. אך אם אתה רוצה לקבל ריבית כלשהיא על כספך, מוטב שתשים אותו בבנק. אך אליה וקוץ בה. הריבית שאתה מקבל על אפיקים אלו נמוכה, ובנוסף מוטל עליה מס. בניכוי האינפלציה יתכן והתשואה על כספך תהיה שלילית (בצורה ברורה : הכסף שלך אפילו לא עלה כמו המדד, וריאלית הפסדת).
    איך זה קורה?
    הריבית שמוצעת לך בבנק, זו ה"תעריפית", נמוכה מאד. לעיתים היא בגובה המדד או פחות. ממנה עוד יורד לך מס (15% או 20%, תלוי בסוג הפיקדון), ויצא שכרך בהפסדך.

    טיפים

    • דרוש מהבנק ריבית גבוהה יותר. יש באפשרות הפקיד, ובוודאי באפשרות מנהל הסניף, יכולת ל"שדרג" את הריבית התעריפית שהציעו לך בהתחלה.
    • התעניין מהי תחזית עליית המדד (גם בבנק יודעים לענות על שאלה זו, למרות שמדובר בתחזית בלבד. שאל את פקיד האשראי מהי תחזית הבנק לעליית המדד), וודא שהריבית שאתה מקבל בניכוי המס על הריבית עדיין גבוהה יותר מהצפי לעליית המדד, וכך לא תפסיד, גם באפיקי השקעה אלו.

    פק"מ

    פיקדון קצר מועד - פיקדון לתקופה של שבעה עד 365 ימים. הלקוח בוחר מראש את התקופה הרצויה לו, והבנק מתחייב מראש על שיעורי ריבית לכל התקופה.

    פצ''מ

    פיקדון צמוד מטבע חוץ - פיקדון המאפשר הצמדת הכסף למטבע חוץ.

    פר"י

    פיקדון בריבית יומית - פיקדון החל מיום אחד ומעלה. אפשר להפקיד כל סכום ולא צריך להגדיר מראש את תקופת ההפקדה.

    פר"מ

    פיקדון בריבית משתנה - פיקדון לתקופה של שבעה עד 365 ימים בריבית משתנה הצמודה לריבית הפריים (ראו ריבית משתנה).



  • לפני הרבה שנים היה באוניברסיטאות נוהג שהסגל האקדמי מפריש מעט משכרו לקרן מיוחדת שמטרתה לממן השתלמויות. האוניברסיטה הוסיפה לקרן עוד כספים, ומדי כמה שנים היה איש הסגל יוצא לשנת חופש, מרענן את ידיעותיו, מכיר תחומים ואוניברסיטאות אחרות, מעמיק ומרחיב את השכלתו. במהלך "שנת ההשתלמות" הוא היה מקבל את שכרו מתוך אותה הקרן. המדינה עודדה את "שנת השבתון", והכירה בכך שלהתרעננות המקצועית יש ערך לעובד, לאנרגיות היצירה שלו וגם תרומה למקום עבודתו. העידוד של המדינה התבטא בפטור ממס הכנסה על ההפקדות בקרן.

    ראו המורים כי טוב והקימו גם הם לעצמם קרן כזאת. מאז ועד היום זרמו מים רבים בירדן. קרן ההשתלמות הפכה נחלת כלל השכירים במשק, והיא נחשבת לחלק מההטבות הסוציאליות המקובלות.
    בדרך כלל מפריש העובד 2.5% משכרו, המעביד משלים עוד 7.5% (מהברוטו), והנה לנו 10% מהמשכורת שנצברים לנו בקרן ההשתלמות. ניתן למשוך את הכסף מהקרן רק בתום שש שנים מפתיחתה.



  • קרנות הפנסיה הישנות

    "30 שניות" על קרנות הפנסיה החדשות, ועוד 10 שניות על הקרנות החדשות.


    קרנות פנסיה הישנות (מקפת, קג"מ, מבטחים, קרן פועלי בנין, נתיב ועוד) הוקמו בתחילת שנות החמישים. באמצע שנות ה-80 התברר שהקרנות נמצאות בגירעון כספי עמוק, ובעתיד הן לא יוכלו לשלם את ההתחייבויות שלהן לעמיתים.

    הסיבות העיקריות לגירעון שנוצר: עליית תוחלת החיים, עליית אחוז הנשים במעגל העבודה (תוחלת החיים שלהן גבוהה יותר מזו של הגברים), מתן פנסיות גבוהות לקבוצות אוכלוסייה נבחרות וכד'

    באמצע שנות ה-90 החליטה הממשלה לנסות ולצמצם את נזקי העמיתים. כצעד ראשון הקרנות הוותיקות נסגרו בפני מצטרפים חדשים והוקמו קרנות חדשות המבוססות על תקנונים ריאליים יותר. מתחילת העשור הנוכחי מבוצעות פעילויות נוספות שמטרתן להקטין את הנזקים לעמיתים. בין השאר הממשלה לקחה על עצמה חלק מההתחייבויות, הוחלט על העלאת ההפרשה החודשית של העובדים לקרנות הפנסיה, שחיקה קטנה בפנסיה של הגמלאים, וכן העלאת גיל הפרישה לפנסיה (67 לגברים ו-64 לנשים)

    רוב קרנות הפנסיה הציבוריות בעולם מתמודדות עם בעיות דומות.

    קרנות הפנסיה החדשות

    17 קרנות שהוקמו ב 1995 ומטרתן לייצב מערך פנסיוני גמיש ובטוח יותר עבור השכירים. הביטחון מושג ע"י שמירה מתמדת על איזון אקטוארי (תמיד שווי הקרן תהיה שווה להתחייבויות שלה בעתיד)



  • הריבית, לפעמים, עושה את כל ההבדל. אם תשקיע 10,000 ש"ח בגיל 25, ותוציא את הכסף בגיל 55, בריבית של 2% תרוויח 8,114 ש"ח. אך אם הריבית שתקבל תהייה 5%, הרווח שלך בסוף התקופה יעמוד על 33,219, יותר מפי 4 !!! בלקיחת משכנתה הנתונים עוד יותר משמעותיים:

    אם לקחת משכנתא של 100,000 דולר (שהם 450,000 ש"ח בערך), למשך 32 שנה:
    בריבית של 5% תצטרך להחזיר, נוסף על הקרן, ריבית בסך 452,899 ש"ח (כן, תצטרך להחזיר סכום כפול !!!), בריבית של 6% תצטרך להחזיר , נוסף על הקרן, ריבית בסך 563,263 ש"ח (עוד אחוז בריבית - יותר מ 110,000 ש"ח בהחזר).

    ריבית

    הריבית על ההלוואה היא הרווח של הבנק על כך שהוא הסכים שנשתמש בכסף שלו לתקופת ההלוואה. הריבית על החיסכון היא הרווח שלנו על שהסכמנו שהבנק ישתמש בכסף שלנו לתקופת החיסכון. (הבנק משתמש בחסכונות של מי שיש לו עודף כסף כדי לתת הלוואות למי שאין לו...)

    ריבית קבועה

    ריבית הנקבעת בעת פתיחת החיסכון ונשארת קבועה לכל תקופת החיסכון. (אם לקחתם הלוואה או משכנתא - ריבית הנקבעת בעת לקיחת ההלוואה/משכנתא ונשארת קבועה לאורך כל התקופה.)

    ריבית משתנה

    ריבית שצמודה לגורם אחר, בדרך כלל לפריים (ראו הגדרה). אם הפריים עולה, הריבית עולה ולהפך. הריבית המשתנה משמשת בעיקר למשכנתאות, ולאורך השנים היא תגדל או תקטן לפי עליית הפריים ולפי ירידתו.